Zelf ontwerpen of kant en klaar downloaden?

Op internet is een gigantische hoeveelheid 3D modellen te vinden. Het loont dus zeker de moeite om eerst even te kijken of hetgeen je wilt laten printen al kant en klaar te downloaden is. Dat scheelt toch weer het nodig ontwerpwerk. Ga je wel zelf ontwerpen, lees dan zeker de tips hieronder even door.

Handige sites met 3D modellen:

Hoe te ontwerpen voor 3D Printen

Een 3D print wordt opgebouwd uit laagjes materiaal die op elkaar gestapeld worden. Het is noodzakelijk om hier al bij het ontwerpen rekening mee te houden. Op deze manier voorkom je lelijke prints en overmatig veel supportmateriaal.

Zie onderstaande afbeelding voor nuttige tips bij het ontwerpen voor 3D printen. De afbeelding is gemaakt door Billie Ruben en ook als poster te bestellen via zijn shop. Je kunt de afbeeldingen hier ook in volledige resolutie downloaden en zelf afdrukken.

Voor het eerste plaatje: De nozzle is in ons geval inderdaad 0.4mm.

Kiezen van ontwerpsoftware

Er zijn veel programma’s beschikbaar om in te ontwerpen. In onderstaande afbeelding een overzicht. Zelf gebruiken we veelal Fusion360 welke gratis te gebruiken is voor hobbyisten. Dit is een enorm veelzijdig programma, maar heeft een vrij steile leercurve. Voor beginners en simpele ontwerpen is Tinkercad een aanrader.